Positiv start på TBE-säsongen – ökat intresse för TBE-vaccination

Förra året nästan fördubblades antalet fall av TBE i Sverige. På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar märks nu ett ökat intresse för TBE-vaccinering, där nästan 25 procent fler vaccinerade sig under april 2022 jämfört med samma månad i fjol.

Våren är här och fästingarna är aktiva. Redan i slutet av april månad hade fyra fall av TBE rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, från Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Dalarna. På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar märks ett ökat intresse för TBE-vaccinering. Vårdgivaren har vaccinerat 24 procent fler under april månad, än under samma månad 2021. 

– Vi tror att det framför allt beror på att antalet TBE-fall ökade rejält i fjol, vilket har gjort att många förhoppningsvis har fått upp ögonen för hur viktigt TBE-vaccination är, säger Harald Zetterquist, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. 

– Jag som har jobbat sedan 1990-talet med personer som insjuknat i TBE, i rollen som läkare inom intensivvården, och har sett hur fruktansvärd sjukdomen kan vara, är givetvis tacksam över att allt fler vaccinerar sig mot TBE. Vaccin är det bästa sättet att skydda sig mot TBE, säger Harald Zetterquist. 

TBE förekommer i stora delar av landet, framför allt i delar av södra och mellersta Sverige. De flesta som smittas får influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar, men för en tredjedel av de smittade sprids viruset vidare till hjärnan.

– Det finns ingen botande behandling för TBE och sjukdomen kan leda till allvarliga tillstånd som till exempel hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Minnesstörningar, förlamning och balansstörningar är några av symptomen för hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Besvären kan vara bestående och i värsta fall kan TBE till och med vara dödligt, men det är ovanligt. Det bästa sättet att skydda sig är genom vaccination, säger Harald Zetterquist. 

Vill du besöka en av våra vård- och vaccinationsmottagningar eller få lokal statistik? Vi finns i Borås, Enköping, Helsingborg, Göteborg, Kungsbacka, Linköping, Malmö, Stockholm, Västerås och Umeå. Kontakta press@mindoktor.se eller 010 - 16 00 406

Fakta: TBE (Tick Borne Encephalitis)

  • 2021 rapporterades 533 fall av TBE in till Folkhälsomyndigheten, varav 509 fall rapporterats som smittade i Sverige.
  • TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras via ett bett, därför kan du smittas av TBE även om du fort tar bort fästingen.
  • Det går inte att bota TBE, utan kroppen måste själv läka ut infektionen. I de fall där TBE leder till hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation är det vanligt att man behöver sjukhusvård.
  • Det bästa sättet att skydda sig mot TBE är genom vaccination.