Vaccinationsstödjare ger ökad trygghet på covid-vaccineringen – nu söker Röda Korset fler frivilliga

På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagning i Nordstan i centrala Göteborg vaccinerar Min Doktor allmänheten mot covid-19. Angela Eriksson är en av Röda Korsets frivilliga som finns på plats för att vara behjälpliga som vaccinationsstödjare. Nu söker Röda Korset fler volontärer som vill bidra till att vaccinationsprocessen känns trygg och säker.

Angela Eriksson har varit engagerad i Röda Korset sedan 2008 och är vaccinationsstödjare och frivilligledare för insatsen i Nordstan. Hon ser uppdraget som en chans att fortsätta med sitt långtgående engagemang när pandemin satt hennes vanliga frivilliguppdrag på vänt.  

- Jag är vanligtvis Rödakorsvärd på akuten, där jag ger medmänskligt stöd och hjälp till patienter och anhöriga. Men på grund av pandemin har jag inte kunnat vara på plats på sjukhuset på över ett år och det har känts väldigt tråkigt. Som vaccinationsstödjare får jag tillbaka möjligheten att agera medmänniska, samtidigt som jag är med och bidrar till att få stopp på pandemin, säger Angela Eriksson. 

Söker dig som vill göra en insats
Som vaccinationsstödjare kommer du som frivillig att hjälpa till med praktiska saker som att exempelvis ta emot de som ska vaccineras och vägleda på vaccinationsstället, hålla ordning och observera att alla känner sig lugna och bekväma. Josefine Jelec är verksamhetsutvecklare på Röda Korset och berättar mer:

- Du behöver inte ha någon medicinsk bakgrund för att bli vaccinationsstödjare utan vi söker dig, ung som gammal, som känner att du vill vara med och göra en insats. Uppdraget sträcker sig över över sommaren och du får en introduktion innan uppdraget börjar och givetvis nödvändig skyddsutrustning. 

“Känns jättebra att kunna hjälpa till igen”
Röda Korset har som krisberedskapsorganisation en lång historia av att hantera allvarliga händelser och kriser och har gjort olika typer av insatser under hela pandemin. Under vaccineringen av allmänheten stöttar Röda Korset nu även upp med frivilligsamordning av vaccinationsstödjare runt om i landet och Min Doktors covid-vaccinering i Nordstan är en av dessa. För Angela Eriksson känns insatsen extra viktig efter över ett år av isolering.

- Om du, precis som jag, har suttit isolerad hemma under pandemin men nu är vaccinerad är det här en fin möjlighet att få göra en insats. För mig känns det fantastiskt att kunna hjälpa till igen och att kunna gå hem och känna att jag har gjort något bra, säger Angela Eriksson.

Vill du också bli frivillig vaccinationsstödjare på Min Doktors covid-vaccinering i Nordstan? Läs mer här om hur du går tillväga för att bli vaccinationsstödjare.