Min Doktors Almedalsseminarium: Hur kan vi nå en nära och tillgänglig vård post-corona?

Pandemin har förändrat sättet vi konsumerar vård. Men trots att antalet digitala vårdkontakter har ökat står Sverige inför ett uppdämt vårdbehov. Den 6 juli kl 09.00 arrangerar Min Doktor ett seminarium där utredare, politiker och experter diskuterar vad som krävs för att hantera vårdskulden och för att vidareutveckla en nära och tillgänglig vård efter pandemin.

En ny rapport från Myndigheten för Vårdanalys visar att nära 40 procent av befolkningen antingen har avstått från eller väntat längre med att söka vård under pandemin. Dessutom anser var sjätte person att det har varit svårt att få kontakt med vården. Sammantaget finns det ett uppdämt vårdbehov i hela Sverige - som kunde varit ännu större om inte allt fler patienter hittat till digitala vårdmöten.

Andelen digitala läkarkontakter i primärvården har ökat från knappt 10 procent i januari 2020 till 25 procent i december samma år, och digitala vårdmöten utgör nu sju procent av vårdkontakterna till bara två procent av kostnaderna.

Den förändrade konsumtionen av vård har belyst vikten av tillgänglighet. Enligt en nyligen genomförd Sifo-undersökning vill 83 procent av befolkningen att möjligheten att söka vård digitalt ska vara likvärdig oavsett var i Sverige man bor.

– Digitala vårdlösningar har varit ett avgörande komplement till fysiska vården under pandemin. Vi ser fram emot att diskutera hur vi kan fortsätta ta ansvar och vidareutveckla den svenska vården med hjälp av nya samarbeten och smarta innovationer, säger Daniel Persson, chef för innovation och partnerskap på Min Doktor.

– Under pandemin har vi sett behovet av nya lösningar inom vården och den roll digital vård kan spela för att bidra till en patientnära vård. Målet är att sjukvård ska gå från att vara en bristvara till ett överflöd, säger Mathias Sundin, medgrundare och ordförande på Warp Institute.

Hur tar vi tillvara på de arbetssätt som har utvecklats under pandemin för att ge en flexibel och tillgänglig vård i hela landet? Vilka typer av samarbeten, innovationer och arbetssätt kan bidra till att hantera det uppdämda vårdbehovet?

Seminariet ”Hur kan vi nå en nära och tillgänglig vård post-corona?” anordnas den 6 juli kl. 09.00 av Min Doktor genom Vimeo (https://vimeo.com/565958270)För att se det här innehållet från insidan.mindoktor.se måste du ge ditt medgivande sidans topp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan även välja HopIn för ett interaktivt seminarium.


Medverkande:

  • Camilla Waltersson Grönwall, vårdpolitisk talesperson, Moderaterna
  • Mathias Sundin, medgrundare och ordförande, Warp Institute
  • Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör, Myndigheten för vårdanalys
  • Susanne Nordling ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning, Miljöpartiet, Stockholm
  • Petronella Warg, PA & kommunikationschef, Min Doktor
  • Daniel Persson, chef för innovation och partnerskap, Min Doktor

Moderator är Johannes Hylander, New Republic.